راه اندازی رستوران بدون اطلاع از مراحل و چالشهای رستورانداری، ادامه مسیر را برای شما سختتر میکند. محاسبه هزینه راه اندازی رستوران، مهمترین مسئلهای است که باید در مراحل اول راه اندازی رستوران به آن دقت کنید. برای محاسبه سرمایه لازم برای راه اندازی رستوران، ابتدا باید 10 مرحله مهم را بررسی کنیم. هزینهای که بابت اجاره رستوران، خرید تجهیزات، تبلیغات، خرید مواد اولیه، دکور مغازه و خدمات دیگر صرف میشود، مجموعا بهعنوان هزینه راه اندازی رستوران در نظر گرفته میشود. با رستوبازار همراه باشید تا چک لیست راه اندازی رستوران را بررسی و هزینهها را محاسبه کنیم.
خرید ادویهجات رستورانی از رستوبازار
مراحل راه اندازی رستوران
10 مرحله مهم برای راه اندازی رستوران کوچک در پیش دارید. چک لیست راه اندازی رستوران که شامل مراحل و جزئیات هر یک میشود را تهیه کنید. پس از اتمام هر مرحله، یک علامت در چک لیست بزنید و هزینه تمام شده آن را یادداشت کنید. شرکت های راه اندازی رستوران میتوانند شما را در مراحل راه اندازی رستوران ایرانی، همراهی کنند.
شناسایی بازار هدف رستوران
پیش از انتخاب مکان رستوران، ابتدا باید جامعه هدف یا همان مشتریان رستوران را شناسایی کنید. جامعه هدف رستوران بسیار گستردهتر از مغازه سوخاری کیلویی یا مغازه فست فودی است. اکثر افراد با هر رنج سنی و هر موقعیت اجتماعی، مشتری رستوران هستند. اما افراد شاغل، دانشجویان و گردشگران، عمده مشتریان رستورانها هستند.
انتخاب مکان رستوران
انتخاب مکان رستوران به چند فاکتور مهم بستگی دارد که بایستی در مراحل ابتدای کار به آنها توجه کنید. نکته اول درباره لوکیشن رستوران است. نکته دوم حداقل متراژ رستوران با توجه به مقیاس فعالیت است. هزینه اجاره رستوران، سومین نکتهای است که بایستی به آن توجه کافی شود.
- توصیه میشود رستوران را در نزدیک مکانهای اداری تجاری بزرگ، دانشگاهها و اقامتگاههای گردشگری اجاره کنید که به جامعه هدف شما نزدیکتر است.
- حداقل متراژ برای راه اندازی رستوران کوچک با فضای غذاخوری، حدودا 50 متر مربع میباشد. اگر میخواهید رستوران متوسط یا بزرگ تاسیس کنید، سراغ مغازههایی با ابعاد حداقل 70 متر مربع بروید. حداقل متراژ رستوران بیرونبر، 30 متر مربع خواهد بود.
- هزینه اجاره مغازه بایستی با میزان بودجه شما متناسب باشد. عمده هزینه راه اندازی رستوران در این مرحله و مرحله خرید تجهیزات صرف میشود.
خرید وسایل لازم برای راه اندازی رستوران
گاهی اوقات خرید تجهیزات، بیشترین سهم از هزینه راه اندازی رستوران به خود اختصاص میدهد. تجهیزاتی که تهیه میکنید بایستی با مقیاس فعالیت و ابعاد آشپزخانه رستوران هماهنگ باشد. در ادامه چک لیست وسایل لازم برای راه اندازی رستوران را بررسی میکنیم.
دریافت مجوز راه اندازی رستوران
مجوز بهداشت رستوران، مجوز کسب و کار، مجوز ایمنی و مجوز شهرداری، 4 مجوز لازم برای راه اندازی رستوران هستند. درصورتی که حداقل متراژ رستوران، بهداشت کارکنان، بهداشت محیط، بهداشت مواد غذایی، بهداشت پسماند و اصول ایمنی رعایت نشود، در دریافت برخی از مجوزها به مشکل برمیخورید.
چیدمان فضای داخلی و خارجی رستوران
هزینه راه اندازی رستوران شامل خرید وسایل چیدمان فضای داخلی و خارجی نیز میشود. با انتخاب یک دکور ساده میتوانید در هزینهها صرفهجویی کنید. اما اگر سراغ ایدههای شیک و مجلل بروید، باید هزینه زیادی صرف کنید.
انتخاب اسم و لوگوی رستوران
لوگو و اسم رستوران تاثیر زیادی بر موفقیت برند شما دارند. چنانچه لوگو و اسم رستوران برای مشتریان جذاب نباشد، در خاطر آنها ماندگار نخواهد بود. اسم و لوگوی رستوران باید با هم تناسب داشته باشد. همچنین از نظر گرافیک و طراحی، با دکور رستوران هماهنگ باشد. Canva بهترین منبع الهام برای طراحی لوگوی رستوران است.
انتخاب تیم کارکنان رستوران
تیم کارکنان رستوران متشکل از سرآشپز، آشپز، گارسون، مسئول صندوق، حسابدار، نیروی خدماتی و پیک است. در رستورانهای کوچک معمولا یک نفر مسئول صندوق و حسابدار است. تعداد آشپزها و گارسونها و نیروهای خدماتی با توجه به ابعاد رستوران و مقیاس فعالیت متغیر است. حداقل 5 نفر نیروی کار برای رستورانهای کوچک لازم است. اگر مقیاس فعالیت رستوران شما بزرگتر است، تعداد آشپزها، گارسونها و پیکهای رستوران را بیشتر کنید.
ساخت منوی رستوران طبق نظر سرآشپز
طراحی منو از مراحل مهم راه اندازی رستوران است که نشاندهنده تنوع غذا و کیفیت خدمات شما است. بایستی سه نوع منو طراحی کنید.
- منوی دفتری یا منوی دیجیتال
- منوی تراکتی
- منوی دیجیتال تابلویی
منوی دفتری یا منوی دیجیتال برای ثبت سفارش حضوری است. منوی تراکتی را به همراه سفارش ارسال کنید یا برای تبلیغات استفاده کنید. منوی دیجیتال تابلویی را بر روی کانتر نصب کنید که برای راه اندازی رستوران بیرون بر بیشترین کاربرد را دارد. طراحی گرافیکی منو بایستی با لوگو و ترکیب رنگ دکوراسیون و ایدههای روز هماهنگ باشد.
خرید مواد غذایی رستورانی
مواد اولیهای که تهیه میکنید بایستی طبق نظر سرآشپز و بر اساس منوی طراحی شده، انجام شود. ابتدا انواع مواد اولیه را در چک لیست راه اندازی رستوران دسته بندی کنید. سپس تولیدکننده و منبع تامین کننده آنها را مشخص کنید و مواد اولیه را از آن منبع معتبر خریداری کنید.
معرفی و تبلیغات رستوران
تبلیغات و معرفی رستوران مخصوصا در زمان افتتاحیه رستوران، تاثیر زیادی بر حاشیه سود رستوران خواهد داشت. روشهای زیادی برای تبلیغات رستوران وجود دارد که بعضی از آنها بسیار هزینهبر هستند. نصب بیلبورد در سطح شهر، چاپ تراکت و تابلوی تبلیغاتی، معرفی برند توسط سبلریتیها، برگزاری جشنوارههای تخفیفی، چند روش موثر برای تبلیغ رستوران هستند.
لیست غذاهای منوی رستوران
نوع غذاهایی که برای منوی رستوران انتخاب میکنید، به سبکی که برای راه اندازی رستوران انتخاب کردهاید بستگی دارد. اگر رستوران بین المللی راه اندازی کردهاید، بایستی غذاهای فرنگی را در منو قرار بدهید.
اگر رستوران محلی افتتاح کردهاید، غذاهای محلی بیشتری در منو ثبت کنید. در ادامه تعدادی از انواع غذاهای ایرانی و فرنگی که شامل انواع خوراک، انواع خورشت و غیره میشوند را در چک لیست راه اندازی رستوران معرفی میکنیم. برای انتخاب غذا از لیست زیر کمک بگیرید.
- قرمه سبزی
- خورشت قیمه
- خورشت بادمجان
- خورشت کرفس
- خورشت بامیه
- خورشت خلال
- زرشک پلو با مرغ
- چلو گوشت
- چلو کباب
- جوجه کباب
- کباب برگ
- کباب چنجه
- کباب ترکی
- خوراک مرغ
- خوراک گوشت
- خوراک میگو
- خوراک سبزیجات
- خوراک ماهی
- مرغ شکم پر
- ماهی شکم پر
- ماهی کباب
- ماهی سرخ کرده
- کته کباب
- باقلی پلو با ماهیچه
- میرزا قاسمی
- کشک و بادمجان
- حلیم بادمجان
- سیب زمینی سرخ کرده
- انواع سوپ
- انواع سالاد
چک لیست مواد اولیه رستوران
خرید مواد اولیه بعد از طراحی منو در چک لیست راه اندازی رستوران قرار میگیرد. برای خرید مواد اولیه، چند نکته مهم را مدنظر داشته باشید. خرید مواد اولیه در حجم خیلی زیاد، توصیه نمیشود. زیرا مواد اولیهای مانند سبزیجات، صیفیجات، گوشت و مرغ و ادویهجات رستورانی که برای مدت طولانی انبار میشوند، خواص و تازگی خود را از دست میدهند.
منابعی را برای تامین مواد اولیه انتخاب کنید که علاوه بر قیمت مناسب، محصولات باکیفیت از برندهای معتبر در اختیار شما قرار میدهند. برای مثال رستوبازار یکی از بهترین تولیدکنندگان ادویهجات ترکیبی رستورانی است. منبع تامین مواد اولیه را ثابت نگه دارید و هر مرتبه از فروشگاهی که تجربه خرید از آن را ندارید، انتخاب نکنید. مواد اولیه را طبق چک لیستی که در ادامه آورده میشود، انتخاب کنید.
- گوشت قرمز گوسفندی و گاوی
- ادویه گوشت قرمز
- ادویه استیک رستورانی
- مرغ
- ادویه مرغ رستورانی
- ادویه مرغ گریل
- ادویه جوجه کباب رستورانی
- ادویه مخصوص ماکیان
- ماهی
- میگو
- ادویه ماهی و میگو سرخ کرده
- ادویه ماهی و میگو گریل دودی
- برنج
- ادویه پلویی رستورانی
- لوبیا
- لپه
- نخود
- ادویه آبگوشت رستورانی
- سبزی خورشتی
- سبزی سوپی
- لیمو عمانی
- ادویه خورشتی رستورانی
- پیاز
- سیب زمینی
- ادویه سیب زمینی سرخ کرده
- کلم
- کاهو
- گوجه فرنگی
- خیار
- قارچ
- ادویه مخصوص سبزیجات گریل
- ادویه کاری
- ادویه گرام ماسالا
- زعفران
- زرشک
- لیمو ترش
- نارنج
- ادویهجات خام و سبزیجات خشک
- انواع نوشابه
- آب معدنی
- ماءالشعیر
- آبمیوه
- انواع سس
چک لیست تجهیزات رستوران
برای محاسبه هزینه راه اندازی رستوران ۱۴۰۴، بایستی هزینه خرید تجهیزات را بهصورت حدودی محاسبه کنیم. یک حداقل و حداکثر قیمت برای هر وسیله در نظر میگیریم و حداقل قیمت آن را برای راه اندازی رستوران کوچک در فروردین ماه 1404 محاسبه میکنیم.
اجاق گاز صنعتی | 11,000,000 تومان تا 43,000,000 |
سینک ظرفشویی دو یا سه حوضهای | 6,000,000 تومان تا 28,000,000 تومان |
سیستم تهویه صنعتی | 2,000,000 تومان تا 11,000,000 تومان |
میز استیل | 3,000,000 تومان تا 3,000,000 تومان |
یخچال صنعتی | 20,000,000 تومان تا 180,000,000 تومان |
سرخ کن صنعتی | 4,000,000 تومان تا 200,000,000 تومان |
دستگاه فر صنعتی | 30,000,000 تومان تا 180,000,000 تومان |
دستگاه گریل صنعتی | 3,000,000 تومان تا 50,000,000 تومان |
ماشین ظرفشویی صنعتی | 80,000,000 تومان تا 250,000,000 تومان |
چرخ گوشت صنعتی | 23,000,000 تومان تا 232,000,000 تومان |
همزن صنعتی | 16,000,000 تومان تا 165,000,000 تومان |
دستگاه اسلایسر و خلال کن صنعتی | 10,000,000 تومان تا 200,000,000 تومان |
دیگ غذا در اندازههای مختلف | 4,000,000 تومان تا 18,000,000 تومان |
ست چاقوی رستورانی | 2,000,000 تومان تا 29,000,000 تومان |
کاسه، بشقاب و دیس بهصورت تکی | 40,000 تومان تا 800,000,000 تومان |
ظرف بسته بندی غذا | 5,000 تومان تا 20,000 تومان |
میز و صندلی 4 نف | 3,500,000 تومان تا 29,000,000 تومان |
همانطور که میبینید، بازه قیمتی وسایل راه اندازی رستوران بسیار گسترده است. هزینه برخی از وسایل و تجهیزات مانند لوازم دکوری، کابینت و کانتر و تعداد ظروف و میز صندلی بهصورت دقیق قابل محاسبه نیست. زیرا به ابعاد مغازه، تعداد مشتریان و بودجه شما بستگی دارد.
طراحی فضا و دکوراسیون رستوران
ایدهای که برای دکوراسیون رستوران انتخاب میکنید، به بودجهای که برای راه اندازی رستوران صرف کردهاید بستگی دارد. دکوراسیونی که برای راه اندازی رستوران کوچک و رستوران بیرونبر در نظر گرفته میشود، کم هزینهتر است. چند ایده جذاب برای دکوراسیون رستوران را معرفی میکنیم.
- استفاده از مبلمان رنگی، کاشی و سرامیک رنگی، ترکیب چراغهای سفید و رنگی.
- طراحی دیوارها با نقوش سنتی. انتخاب مبلمان و صندلیهای قرمز با طرح فرش. انتخاب کاشیهای آبی و سبز برای کف رستوران. این ایده دکور برای راه اندازی رستوران کوچک و ایجاد فضایی گرم و کوچک مناسب است.
- استفاده از وسایل و اکسسوری شیک و گران قیمت. انتخاب رنگ طلایی، نقرهای و مشکی برای مبلمان، دیوار و کف.
- ایجاد فضای سبز با انواع گل و گیاه طبیعی و مصنوعی در فضای داخل و فضای خارج رستوران.
- رنگ آمیزی دیوارهای خارجی هماهنگ با رنگهای استفاده شده در دکور داخل.
- چیدمان بخشی از معبر و جانمایی آلاچیق و چتر.
- استفاده از عناصر چوبی با اشکال و رنگهای مختلف در طراحی لژ، طراحی تابلو، ساخت چراغ، ساخت گلدان و قاب اطراف لژ.
نکات مهم برای افزایش درآمد رستوران
تحلیل درآمد رستوران و عملکرد شما در دو یا سه ماهه اول راه اندازی رستوران، برای شناسایی نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت ضروری است. اگر میزان درآمد رستوران با توجه به عملکرد رقبا، رضایت بخش نبود، بایستی روشهای افزایش درآمد را بهکار بگیرید. همچنین توجه داشته باشید که درآمد رستوران بخشی از هزینه راه اندازی رستوران را جبران کرده است یا خیر. درغیر این صورت عملکرد ضعیفی داشتهاید.
- شیوه تبلیغات رستوران را تغییر بدهید. برای مثال بهجای چاپ تراکت و تابلوی تبلیغاتی، تبلیغات مجازی را بیشتر کنید.
- شیوه قیمت گذاری منو را تغییر بدهید. تخفیف بیشتری بر روی غذاها اعمال کنید یا قیمت غذاها را کاهش بدهید. البته مراقب باشند که متحمل ضرر نشوید و حاشیه سود رستوران کاهش نیابد.
- مقیاس فعالیت خود را گسترش بدهید. در اسنپ فود یا تپسی فود ثبت نام کنید. اینگونه جامعه گستردهتری از مشتریان شما میتوانند ثبت سفارش کنند.
- کیفیت غذا را بهتر کنید. برای مثال منبع تامین مواد اولیه را تغییر بدهید. سرآشپز جدید استخدام کنید. از رسپیهای جدید استفاده کنید.
- تنوع منو را افزایش بدهید. غذاهایی که رقبای شما سرو نمیکنند را به منو اضافه کنید و شاهد افزایش تعداد مشتریان رستوران باشید.
- سیاست تشویقی را بهکار بگیرید. درنظر گرفتن کد تخفیفی، برگزاری قرعه کشی و برگزاری جشنوارههای تخفیفی برای جذب مشتری و افزایش درآمد موثر هستند.
ایده های جدید راه اندازی رستوران
شاید شما هم بهدنبال ایدههای جدید و جذاب برای راه اندازی رستوران باشید. راه اندازی رستوران کوچک با خدمات معمولی یا راه اندازی رستوران سنتی، کار نسبتا ساده و معمولی است. شما میتوانید با اندکی نوآوری و صرف هزینه بیشتر، یک رستوران متفاوت و جدید راه اندازی کنید.
- راه اندازی رستوران با تم تاریخی، تم ورزشی، تم کلاسیک، تم جنگلی یا تم هنری، میتواند برای مشتریان جالب باشد. از عناصر مرتبط با موضوع مدنظر استفاده کنید. محیط رستوران را شبیه سازی کنید و سعی کنید دیزاین غذا با تم رستوران هماهنگ باشد.
- رستورانی که فقط غذاهای ارگانیک و طبیعی سرو کند، یک انتخاب مناسب برای طرفداران غذاهای ارگانیک است.
- رستوران تاریک با دکور کم نور و تم ترسناک یک ایده جذاب برای راه اندازی رستوران است. نورپردازی کم، استفاده از اکسسوریهای غیر طبیعی، طراحی لباسهای خاص برای پرسنل و سرو غذا در محیطی کم نور و تاریک را انتخاب کنید.
- راه اندازی رستوران تجربهای یک ایده خلاقانه است. برای مثال غذا سر میز مشتری آماده میشود و مشتری در فرآیند آماده سازی غذا نقش دارد. یعنی مشتری آماده سازی غذا در رستوران را تجربه میکند.
- راه اندازی سینما رستوران برای علاقهمندان فیلم ایده جدیدی است. اکران فیلمهای کوتاه در کنار سرو غذا برای مشتریان بسیار جالب خواهد بود.
برای رستوران زدن چقدر سرمایه لازم است؟
هزینه راه اندازی رستوران کوچک را با توجه به حداقل تجهیزات لازم و ارزانترین مدل وسایل صنعتی بررسی میکنیم. حدودا 200 عدد ظرف چینی برای سرو غذا و 200 عدد ظرف یکبار مصرف برای شروع کار نیاز دارید. حداقل 5 میز 4 نفره برای چیدمان غذاخوری نیاز دارید. 250 میلیون تومان بودجه برای خرید وسایل آشپزخانه و سرو غذا اختصاص بدهید. همچنین حداقل 100 میلیون تومان بودجه برای دکوراسیون داخل و خارج رستوران و وسایلی مانند کانتر، لازم دارید. در کل 350 میلیون تومان بودجه صرف خرید وسایل لازم برای راه اندازی رستوران میشود.
ودیعه یک مغازه 50 متری در منطقه متوسط نشین شهر حدودا 300 میلیون تومان است. مبلغ 100 میلیون تومان برای تبلیغات، دریافت مجوز، خرید مواد اولیه و هزینههای جانبی در نظر گرفته شود. هزینه راه اندازی رستوران کوچک در فروردین ماه 1404، حداقل 750 میلیون تومان خواهد بود
سخن پایانی
راه اندازی رستوران کوچک نیازمند برنامهریزی دقیق و هدفمند است. 10 مرحله مهم برای راه اندازی رستوران در پیش دارید که اولین مرحله آن شناسایی بازار هدف و مرحله آخر آن تبلیغات و افتتاح رستوران است. هزینه راه اندازی رستوران کوچک با توجه به حداقل تجهیزات و حداقل متراژ رستوران، حدودا 750 میلیون تومان خواهد بود. اگر بهدنبال یک راهنمای کامل در زمینه افزایش درآمد رستوران، راه اندازی رستوران بیرونبر، نکات مهم رستورانداری، نحوه قیمت گذاری، تهیه لیست انواع غذا هستید، با مجله رستوبازار همراه باشید.