6 روش قیمت گذاری منوی رستوران + مزایا و معایب هر روش

رستوراندارها بر اساس فاکتورهای مختلفی می‌توانند آیتم‌های منوی رستوران را قیمت گذاری کنند‌ که در هر روش قیمت تمام شده یک پرس غذا مقداری متفاوت است. نحوه محاسبه قیمت تمام شده یک پرس غذا را بایستی طوری انتخاب کرد که علاوه بر تاثیر مثبت در جذب مشتری، سود مورد نیاز رستوران نیز تامین شود.

قیمت گذاری منوی رستوران

فهرست مطالب

قیمت گذاری منوی رستوران یکی از چالش‌هایی است که همه رستوراندارها در ابتدای راه اندازی رستوران، با آن روبه‌رو هستند. روش قیمت گذاری منو ، تاثیر زیادی در جذب مشتری دارد. عوامل مختلفی را باید در کنار توجه به جذب مشتری در نظر بگیرید. برای مثال باید علاوه بر بررسی قیمت منوی رقبا، سود رستوران را نیز مدنظر بگیرید. رستوبازار انواع روش‌های قیمت گذاری منوی رستوران را بررسی می‌کند.

روش قیمت گذاری منوی رستوران

قیمت گذاری منو بر اساس هزینه تولید

به این روش، قیمت گذاری هزینه محور نیز گفته می‌شود. قیمت گذاری انواع غذای رستورانی بر حسب هزینه‌های تولید آن، معمول‌ترین روشی است که اکثر رستوران‌ها از آن استفاده می‌کنند. در این روش، هزینه‌های تولید غذا از خرید مواد اولیه تا تحویل آن به مشتری به صورت حضوری یا غیر‌حضوری مثلا از طریق اسنپ فود، در نظر گرفته می‌شود. اما نحوه محاسبه قیمت تمام شده یک پرس غذا چگونه است؟ رستوراندار قیمتی که بابت تهیه مواد اولیه غذا صرف می‌کند را در نظر می‌گیرد. برای مثال هزینه‌هایی که بابت تهیه مرغ، ادویه مرغ، برنج، صیفی‌جات پرداخت شده است را جمع می‌زند.

سپس محاسبه می‌کند که با آن مقدار مواد اولیه چند پرس غذا می‌توان تهیه کرد. سپس هزینه مواد اولیه را بر تعداد پرس‌های غذا تقسیم می‌کند. در مرحله بعد، هزینه‌های دیگر مانند دستمزد کارکنان رستوران، هزینه آب، برق و گاز برای نگهداری مواد اولیه و طبخ غذا، مالیات و یا پیک را به هر پرس غذا اضافه می‌کند. در نهایت یک درصد مشخص که معمولا حدود 20 درصد می‌باشد، به قیمت غذا اضافه می‌گردد که در واقع همان سود خالص فروش غذا است. این روش برای محاسبه قیمت تمام شده غذای خانگی نیز کاربرد دارد. اما ممکن است مقداری متفاوت باشد. مثلا هزینه کارکنان با توجه به تعداد، کاهش میابد.

مزایا و معایب قیمت گذاری هزینه محور

این روش نسبت به روش‌های دیگر مانند قیمت گذاری بر اساس ارزش غذا، ساده‌تر است. جمع قیمت‌های تهیه تا تولید و تحویل، برای محاسبه قیمت تمام شده غذا کافی است. همچنین شما مطمئن هستید که میزان سود لازم رستوران را از طریق این روش قیمت گذاری، به‌دست می‌آورید. از طرفی در این روش قیمت گذاری منوی رستوران، ارزش غذا در نظر گرفته نمی‌شود و همه غذاها به یک صورت محاسبه می‌شوند.

قیمت گذاری منو با توجه به ارزش غذا

روش قیمت گذاری غذا بر اساس ارزش یا همان (Value-Based Pricing) یکی از روش‌هایی است که خیلی معمول نیست. آنالیز قیمت غذا بر اساس علایق و نظرات مشتریان در این روش انجام می‌شود. مدتی باید فروش غذاها و نظرات مشتریان را بررسی کنید و ببینید که آنها به چه غذاهایی بیشتر علاقه‌مند هستند و حاضرند هزینه بیشتری برای آن پرداخت کنند. غذاهای پرفروش‌تر و با ارزش‌تر را می‌توانید با درصد بیشتری سود، قیمت گذاری کنید. روش‌هایی مانند بررسی دیدگاه‌ها در وبسایت رستوران، برگزاری نظرسنجی در فضای مجازی و یا صحبت حضوری با مشتریان به شما کمک می‌کند که قیمت غذاها را بر اساس ارزش آنها، مشخص کنید.

مزایا و معایب قیمت گذاری بر اساس ارزش غذا

با توجه به اینکه در این روش به غذاهای پرفروش و مورد علاقه مشتریان توجه می‌شود و افزایش قیمت بر روی آن غذاها اعمال می‌شود، سود دریافتی می‌تواند افزایش پیدا کند. اما تحلیل نظرات و تقاضای مشتریان در این روش مقداری سخت و زمانبر است.

قیمت گذاری منو با تحلیل منوی رقبا

قیمت گذاری منوی رستوران با توجه به قیمت رستوران‌های رقیب یکی دیگر از روش‌های رایج است. رقابت در میان تعداد زیادی رستوران مخصوصا در پلتفرم‌های آنلاین مانند تپسی فود و اسنپ فود، کار دشواری است. موفقیت در این رقابت تا حدی به قیمت گذاری منوی رستوران بستگی دارد. رستورانی که غذاهای خود را با قیمت بسیار بیشتری نسبت به رستوران‌های دیگر بفروشد، ممکن است مشتریان کمی جذب کند و در فروش موفق نباشد.

معمولا رستوران‌ها قیمت منوی رقیبان را بررسی می‌کنند و یک قیمت حدودی که تفاوت زیادی با آنها نداشته باشد، در منو مشخص می‌کنند. اما در این روش بایستی دو نکته را مد نظر بگیرید. اگر غذای رستوران شما کیفیت بالاتری نسبت به رقبا دارد، می‌توانید قیمت را با تفاوت کمی، بیشتر از رقبا در منو ثبت کنید. اما اگر می‌خواهید تمرکز خود را بر روی جذب مشتری بگذارید، سعی کنید قیمت را مقداری کمتر از رستوران‌های دیگر، اعلام کنید.

مزایا و معایب قیمت گذاری منو با توجه به رقبا

این روش برای رستوران‌هایی که قصد رقابت با تعداد زیادی رستوران دارند، گزینه مناسبی است. اینگونه می‌توانند همیشه در رقابت بمانند و حتی نسبت به آنها برتری پیدا کنند. اما این روش قیمت گذاری منوی رستوران ممکن است گاهی باعث کاهش سود رستوران نیز بشود. اگر قیمتی که اعلام می‌کنید از رستوران‌های رقیب کمتر باشد و از هزینه تمام شده غذا نیز پایین‌تر باشد، ضرر می‌کنید.

قیمت گذاری روانشناختی منوی رستوران

استفاده از تحلیل‌های روانشناختی در تعیین قیمت غذای رستوران یکی دیگر از روش‌های پرکاربرد است. این ترفند خاص باعث می‌شود که مشتریان ناخودآگاه به مقایسه قیمت غذاهای منوی رستوران شما با منوی رقبا بپردازند. قیمت گذاری روانشناختی بدین‌گونه است که مثلا قیمت یک پرس غذا 100 هزار تومان است. اما شما آن را با قیمت 99 یا 98 هزار تومان در منو ثبت می‌کنید. همین تفاوت اندک باعث تاثیر مثبت در جذب مشتریان و افزایش فروش غذا می‌شود.

مزایا و معایب قیمت گذاری روانشناختی منو

این روش باعث می‌شود مشتریان به مقایسه قیمت منوی رستوران شما و رستوران‌های دیگر بپردازند و فکر کنند که تهیه غذا از رستوران شما بصرفه‌تر است. اینگونه شانس شما برای افزایش فروش و جذب مشتری بالا می‌رود. اما در این روش ممکن است شفافیت قیمت گذاری زیر سوال برود.

قیمت گذاری متغیر منوی رستوران

به این روش قیمت گذاری دینامیکی (Dynamic Pricing) نیز گفته می‌شود. یعنی قیمت غذا با توجه به شرایط تغییر می‌کند. رستوراندار قیمت‌ها را با توجه به میزان تقاضای مشتریان و زمانی که فروش رستوران بیشتر است، مشخص میکند. برای مثال قیمت غذا در برخی مناسبت‌های خاص و تعطیلی‌ها که تعداد مشتریان افزایش پیدا می‌کند، نسب به روزهای عادی، بیشتر اعلام می‌شود. شما می‌توانید ساعت‌های مشخصی که تعداد مشتریان در آن زمان بیشتر است، قیمت غذا را در منوی دیجیتال آپدیت و مقداری بیشتر کنید.

مزایا و معایب قیمت گذاری متغیر منو

این روش قیمت گذاری منوی رستوران باعث می‌شود که میزان سود دریافتی در برخی روزها و ساعت‌ها، بسیار افزایش پیدا کند. اما از طرفی ممکن است تاثیر منفی در جذب مشتری بگذارد. مشتریان ثابت زمانی که غذا را گرانتر از روزهای دیگر خریداری کنند، ناراضی می‌شوند.

قیمت گذاری منو با تعیین بسته اقتصادی

قیمت گذاری منوی رستوران باید به‌گونه ای باشد که مشتری با دیدن قیمت‌ها، به برتری رستوران شما پی ببرد. شما می‌توانید با روش‌های مختلف مشتریان را به سفارش غذای بیشتر و گرانتر نیز ترغیب کنید. تعیین بسته‌های اقتصادی در منوی رستوران، تاثیر زیادی در فروش رستوران دارد. می‌توانید یک پرس غذای اصلی به همراه پیش غذا و مخلفات را به‌عنوان یک بسته در نظر بگیرید و با اعمال تخفیف ویژه، با قیمت کمتر در منو معرفی کنید.

مزایا و معایب قیمت گذاری بسته ای منو

این روش باعث برتری رستوران شما از نظر ارائه خدمات و قیمت می‌شود. مشتری بر این باور است که می‌تواند یک پک کامل شامل غذای اصلی، پیش غذا و مخلفات را با قیمت پایین‌تر از رقبا، خریداری کند. پس این فرصت استثنایی را از دست نمی‌دهد. اما گاهی این کاهش قیمت‌ها باعث کاهش سود رستوران میشود که اتفاق مطلوبی نیست.

روش قیمت گذاری منوی رستوران

اعمال تخفیف در منوی غذا

قیمت گذاری منوی رستوران باید جذاب به‌نظر برسد و بتواند مشتریان را بیش از پیش به مراجعه به رستوران و سفارش غذا تشویق کند. اعمال تخفیف‌های ویژه در منوی غذا، یک نکته مهم است که می‌توانید فروش خود را از طریق آن چند برابر کنید. شما می‌توانید روزانه برخی از غذاها را در منوی ویژه قرار دهید و مثلا 30 درصد تخفیف برای آن تعریف کنید. مشاهده خواهید کرد که فروش آن غذای تخفیف‌دار در آن روز بیشتر است. البته این تخفیف‌ها باید به‌گونه ای باشد که باعث شکست در بازار رقابت و افت سود رستوران نشود.

سخن پایانی

نحوه قیمت گذاری منوی رستوران به‌گونه ای که هم رقابت حفظ شود و هم در جذب مشتری موفق باشید، بسیار مهم است. استفاده همزمان از چند روش در قیمت گذاری می‌تواند موثر باشد. شما می‌توانید قیمت تمام شده یک پرس غذا را با استفاده از روش هزینه محور حساب کنید. سپس از ترفند روانشناختی و همچنین قیمت گذاری متغیر، قیمت‌ها را در منو ثبت کنید.

پرسش‌های پرتکرار

قیمت گذاری هزینه محور برای محاسبه قیمت یک پرس غذا کاربرد دارد. تمام هزینه‌ها از تهیه مواد اولیه غذا تا تحویل آن به مشتری با اعمال درصدی سود، محاسبه می‌شود و در منو مشخص می‌شود.

قیمت گذاری متغیر یا دینامیکی، باعث افزایش سود رستوران در برخی مواقع می‌شود.

قیمت گذاری منو بر اساس تحلیل رقبا و قیمت گذاری بسته ای، گاهی به کاهش سود رستوران منجر می‌شود.

نارضایتی مشتریان ثابت که غذا را در برخی روزها با قیمت گرانتر می‌خرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *